Saturday, July 28, 2012

Pujuklah Hatimu Dgn Kalamullah waZikrullah
Seringkali kita menyoal diri dan ketahuilah segala persoalan anda, sedia dijawab oleh ALLAH SWT:

1. Kenapa aku diuji?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya DIA mengetahui orang-orang yang dusta."
(al Ankabut: 2-3)

2. Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(al Baqarah : 216)

3. Kenapa ujian seberat ini?
"ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(al Baqarah : 286)

4. Kenapa rasa kecewa?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
(Ali Imran : 139)

5. Bagaimana harus aku menghadapinya?
"Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(al Baqarah : 45)

6. Apa yang aku dapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya ALLAH telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..."
(at Taubah : 111)

8. Kepada siapa aku berharap?
"Cukuplah ALLAH bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNYA. Hanya kepadaNYA aku bertawakal."
(at Taubah : 129)

9. Aku dah tak dapat bertahan lagi!
"...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat ALLAH. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat ALLAH melainkan kaum yang kafir."
(Yusuf : 12)
Seringkali hati bertanya sesuatu yang tidak mampu dijawab oleh akal. Hati seringkali berkata tidak tanpa akal yang mengiringi. Langkah yang tidak seiring itu menjerumus kepada hati memberontak, maka pujuklah hatimu. Bagaimana memujuk hati? Mengapa memujuk? Bila harus memujuk?. Persoalan itu akan terjawab bila kita tahu, Ke mana hati merajuk? Kenapa hati merajuk? Apakah kehendak hati yang merajuk?. Terimalah lakaran hatiku, Pujuklah Hatimu.
Terkadang kita membiarkan hati pergi, pergi menjauh ke tepi muara. Ku pujuk hati, ku merayu. "mari dan mendekat padaku wahai hati, ke pangkuanku". Hati terus menjauh. Lantas ku pujuk hati dan ku katakan padanya "Setiap sesuatu itu telah ditentukan, sabar wahai hati". Hati lalu mendekat, suaranya sudah tidak lagi kedengaran hanya air mata menterjemah segala laku. Lalu hati berkata, "kenapa semua ini terjadi?". Namun tiada lagi kata bisa ku ucap, "maafkanku wahai hati".
Kehidupan adalah suatu ujian yang Allah SWT telah petakan sepanjang perjalanan manusia. Kerana Allah tidak menjanjikan hidup penuh dengan keseronokan tanpa rintangan. Sepanjang perjalanan ini, apa yang kita ada, apa yang kita perolehi adalah nikmat yang diberikan oleh Allah SWT kebanyakannya datang daripada rasa kecewa dan kesukaran yang pernah kita alami. Hadirnya tatkala ada merupakan elemen "Rahim" Allah yang dititipkan buat kita. Itulah kebahagian disebalik ujian yang dikurniakan. Insyaallah dengan berkat doa akan Rahmah Allah hadapi ia dengan kuat dan tabah walaupun perit.
Hatiku dan Hatimu
Jika diperhatikan keduanya sudah semestinya berbeza, hatimu dan hatiku. Namun percayalah ia adalah daripada acuannya yang sama. Datangnya hati memberi seribu rasa bagi jasad. Keselarasan dalam membimbing hati dan jiwa diiringi jasad adalah satu keperluan dan bukan sekadar kehendak. Keperluan mestilah didahului daripada kehendak kerana keperluan ialah penghidupan manakala kehendak ialah pelengkap.
Hati merupakan raja yang mengawal seluruh tubuh badan. Maka dengan bahasa mudah untuk menjaga tubuh badan maka hati mesti dijaga. Dari hati segalanya bermula ibarat "Motherboard" atau keperluan yang menjadi landasan kepada sistem jasad. Mengawal komponen-kompnen lain yang menjadi pelengkap kepada keperluan. Jika motherboard ini rosak maka seluruh sistem komponennya akan mengalami masalah. Masalah yang membuatkan diri kita tidak senang duduk selalu berlaku kepincangan dalam sistem kehidupan.
"Sesungguhnya dalam sesuatu jasad ada seketul daging. Jika baik daging itu maka baiklah seluruh jasad dan jika rosak daging itu maka rosaklah seluruh jasad, ketahuilah daging itu ialah hati" 
(Hadis Riwayat Ahmad)
Hati Adam VS Hati Hawa
Sistem yang Allah SWT telah aturkan adalah bersifat saling kebergantungan antara satu sama lain. Hati Adam dan Hawa sudah pasti berbeza. Lihat sahaja kepada penciptaan keduanya, itu menggambarkan bahawa keduanya datang dari syarikat (bahan) yang berlainan. Adam daripada tanah dan Hawa daripada tulang rusuk Adam. Kenapa terjadinya sebegitu? Ia adalah memenuhi apa yang dikatakan keperluan dan kehendak. Keperluan untuk bersama dan kehendak untuk memahami hati keduanya.
Kata Hujatul Islam dalam bait katanya yang berseni bahawa : "Lelaki mempunyai 1 Nafsu 9 akal manakala wanita mempunyai 9 nafsu 1 akal.  Ramai yang keliru dengan kenyataan menarik di atas namun yang dimaksudkan oleh Imam Ghazali dalam bahasa yang mudah difahami adalah lelaki mempunyai 1 emosi 9 rasional manakala wanita mempunyai 9 emosi 1 rasional. Ini menggambarkan kepada kita bahawa perbezaan peranan yang dimainkan oleh wanita dan lelaki dalam sistem kehidupan. Wanita dan lelaki mempunyai tanggungjawab yang berbeza dan perlu difahami agar sistem nilai tidak pincang dek kerana kurang memahami tanggungjawab masing-masing.

Hatiku dan Hatimu Berubah (Qalbun Maddatan)
Dalam Keadah bahasa Arab hati sebut "Qalb" kerana hati ini mudah bergerak, mudah berbolak balik.  Ya, Hati manusia pasti berubah. Berubah mengikut apa yang mengubah. Perubahan persekitaran, masa, situasi dan tempat. Perubahan kadang-kadang membawa kegembiraan tidak kurang juga penderitaan. Mana mungkin seorang yang kehilangan ibu dan bapa akan diam seribu bahasa tanpa mengalami perubahan. Mungkin perubahan darisegi pertuturan yang lebih diam atau perubahan hati supaya lebih cekal dalam menghadapi hari mendatang.
Kita harus memastikan perubahan yang ingin dibawa adalah perubahan yang membawa kepada perkara yang lebih baik walaupun menempuhnya menuntut seribu kepahitan dalam perjuangan. Apa yang lebih penting adalah untuk kita menjaga hati supaya lebih tetap dengan agama Allah. Lihatlah di sekeliling kita, perubahan masyarakat sangat ketara menunjukan kepada kita tentang betapa manusia menghidapi penyakit hati yang serius. Arakian, gejala yang berleluasa adalah isu murtad yang kurang mendapat liputan dari media dan tidak menjadi topik utama dalam minda.
Manusia sudah tidak bertindak seperti manusia yang mengikut landasannya sebagai hamba. Bagaimana hendak memanusiakan manusia? Maka jawapannya ialah Agama Islam. Saya pasti tidak ada Kekhilafan antara kita dengan jawapan itu. Namun adakah dengan hanya manis dibibir tapi racun dihati? Islam terbina salah satunya adalah dasar nasihat, sebab itu disebut "Addin Nun Nasihah".
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:-
"Agama itu nasihat. "kami bertanya: Untuk siapa. Baginda menjawab: "Untuk Allah, Untuk KitabNya, Untuk RasulNya, untuk para kaum muslimin dan untuk orang awam" 
(Riwayat Muslim)

Dari mana hendak mendapatkan nasihat? Pergilah mencarinya di rumah-rumah Allah. Pilihlah masjid-masjid yang aktif dari segi pengurusan pengajian umum yang dijalankan. Insyaallah berbekas dihati.
Persoalan Kenapa, Kemana dan Apa
Kenapa hati merajuk? Itu persoalan utama yang sukar untuk ditafsirkan. Hati yang menerima rasa, sedih kecewa, suka, duka, gembira dan berbagai lagi. Ke mana hati itu pergi? Itulah yang perlu dikesan. Hati yang merajuk jangan dibiarkan pergi menjauh dari Tuhan yang menciptanya, kelak akan membawa kepincangan. Hati yang jauh dari fitrah akan mengundang fitnah yang sangat impak pada hati.
Apakah natijah daripada hati yang dihinggapi rasa fitnah? Sudah pasti akan timbul rasa mazmumah yang tinggi berbekas didalamnya. Apabila Muzmumah sudah bersarang maka hati akan sakit. Hati yang sakit ialah hati yang dipenuhi oleh sifat-sifat mazmumah seperti takbur, hasad dengki, marah, kecewa, putus asa, dendam, takut, cinta dunia, gila puji, tamak dan lain-lain lagi. Kemuncaknya hati akan memberontak dan timbullah warna sebenar dalam diri. Kelak menjadi cacian dan cemuhan yang tidak mungkin terpandam dengan mudah.
Imam Ghazali pernah menyatakan bahawa cukuplah seseorang hamba dikatakan sudah "memberontak" kepada Tuhannya apabila dia menukar kebiasaan-kebiasaan dalam hidupnya apabila diuji Allah dengan sesuatu yang tidak disukainya. Misalnya, dia tidak lalu mahu makan-minum secara teratur, tidak mandi, tidak menyisir rambut, tidak berpakaian kemas, tidak mengemaskan misai dan janggut dan lain-lain yang menjadi selalunya menjadi rutin hidupnya. Ungkapan mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang adalah satu "demonstrasi" seorang yang sudah tercabut rasa kehambaannya apabila diuji.
Persoalan Bagaimana, Mengapa  dan Bila
Bagaimana hati harus dipujuk? Hati harus dipujuk bersama dengan fitrah. Ya, fitrah hati yang sentiasa mahukan kebaikan bukan keburukan. Seseorang perlulah bermujahadah dalam memujuk hati. Namun harus difahami ayat di atas ialah bermujahadah perlukan pengorbanan. Pengorbanan melawan musuh terdekat hati,Nafsu. Mengapa Nafsu dikatakan musuh terdekat kerana ada bersamanya Iblis. Menyelinap masuk di setiap aliran darah manusia. Begitu dekat sekali dengan kita.
Manusia bertindak bukan atas dasar tahu tapi manusia bertindak atas dasar mahu. Maka mengapa manusia bertindak atas dasar mahu? Jawabnya hati yang mahu. Hati berkata mahu dan jasad bertindak untuk memenuhi mahu. Oleh itu mahu perlu didasari atas keikhlasan, kerana keikhlasan akan menimbulkan mahuyang jelas. Bacalah doa diatas agar sentiasa tetap pendirian dalam setiap perkara.
Bahasa Melayu dan Hati
Dalam Bahasa Melayu dalam istilah bahasa atau simpulan bahasa terdapat banyak penggunaan perkataan hati. Kecil hati, besar hati, hati kecil, hati emas, baik hati, busuk hati, berhati-hati, perhatian, dan banyak lagi penggunaan bahasa yang berkaitan dengan hati. Mengapa semuanya hati?  Indahnya sesuatu penggunaan bahasa itu. Katakan bila mana seseorang itu menolong seorang buta untuk melintas jalan.
"Mari saya tolong pakcik?" kata seorang anak muda.
"Terima kasih anak muda, baik hati kamu" Kata orang buta itu.
Lihat bagaimana penggunaan bahasa yang digunakan. Salah satu kecantikan Bahasa Melayu, menunjukkan hati memainkan peranan dalam setiap perkara. Mengapa tidak disebut "baik tangan kamu" atau "baik kaki kamu" ? ini kerana buat baik hati dapat nama buat jahat hati juga mendapat nama. Itulah hati (dalam konteks bahasa).
Jangan Butakan Hati Anda
Hati buta adalah hati orang kafir. Hati yang telah tertutup daripada hidayah Allah.
Allah berfirman yang bermaksud :
"Sekali-kali tidak, sesungguhnya perbuatan dosa yang selalu dilakukan telah menutupi hati mereka. Sekali-kali tidak, Sesungguhnya mereka pada hari itu benar-benar tertutup daripada (memandang) Tuhan mereka."
(Surah al-Mutafifin ayat 14-15)

Syarat penerimaan ibadah yang diperjelaskan oleh Imam Al-Ghazali dala kitab Ihya' Ulumuddin adalah ikhlas dan juga mengikut cara Rasullullah. Oleh itu, mana datang ikhlas kalau bukan hati mendatangkan ikhlas. Didik hati untuk ikhlas perlu dalam konsep ibadah, soalnya bagaimana? Jawapannya tunaikanlah janji anda. Janji seorang hamba Allah dengan pencipta, janji seorang anak dengan kedua ibubapa, janji Sahabat bersama sahabatnya, janji isteri kepada suami dan sebaliknya, janji kita bersama semua.
Apaabila semua itu tertunai bererti kita telah memberi. Memberi dengan kualiti jiwa bukan kualiti harta. Bukankah Rasullullah s.a.w  telah bersabda:-
"Bukanlah kekayaan itu dengan banyaknya harta benda tetapi kekayaan itu sebenarnya ialah kaya hati" 
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Justeru, berilah makanan kepada hatimu berupa zikrullah. Jangan terlalu berbangga dengan kekuatan dan kecantikan susuk  badan. Kenapa hanya senaman jasmani sahaja? Bukankah rohani perlu dicantikkan lebih daripada jasmani.
"Ya Allah, hati ini telah lama berkarat, penuh dosa dan maksiat, Kurniakanlah kami hati yang baru yang Engkau beri padanya rahmat, Agar hati itu sentiasa berkilat, moga hati yang baru itu sentiasa sihat, dan moga hidup kami menjadi berkat."


سبحانك اللهم وبحمدك اشهد ان لااله إلاانت وأستغفرك وأتوب إليك

No comments:

Post a Comment