Monday, April 30, 2012

Mahabbah

`*•Yaa Rabbi•*´¯
Ajarilah kami bagaimana memberi sebelum meminta, berfikir sebelum bertindak, santun dalam berbicara, tenang ketika gundah, diam ketika emosi melanda, bersabar dalam setiap ujian. Jadikanlah kami orang yg selembut Abu Bakar Ash-Shiddiq, sebijaksana Umar bin Khattab, sedermawan Utsman bin Affan, sepintar Ali bin Abi Thalib, sesederhana Bilal, setegar Khalid bin Walid radliallahu'anhum. Amiin ya Rabbal'alamin ღ 


Cinta itu indah, jika cinta itu kerana ALLAH kerana cinta itu akan sampai kepada ALLAH dahulu kemudian barulah kepada sesiapa sahaja yang kamu cintai.

Rindu itu indah, jika rindu itu kerana ALLAH kerana rindu itu akan sampai kepada ALLAH dahulu kemudian barulah kepada sesiapa sahaja yang kamu rindui.

Kegembiraan itu indah jika gembira itu kerana ALLAH kerana gembira itu akan sampai kepada ALLAH dahulu kemudian barulah kepada apa sahaja yang membuat kamu gembira.

JUJURLAH kepada ALLAH, atas segala yang menimpa kamu, atas segala yang diperbuatkan oleh kamu dan KEMBALIKANLAH SEGALA PERASAAN itu kepada ALLAH kembali kerana ALLAH jua lah yang memberi segala perasaan itu.

Jika ia MEMBERI KEBAIKAN dan menghapuskan dosa-dosa untuk kamu, menyempunakan diri kamu di kemudian hari, maka REDHALAH dengan perasaan itu. mohonlah, berdoalah agar ALLAH perbaiki diri kamu dan BERUSAHA lah untuk MUHASABAH diri. cari di mana KELALAIAN kamu selama ini dan BERUSAHALAH memperbaiki diri untuk jadi lebih baik.

Jika perasaan itu MENAMBAHKAN DOSA-DOSA kamu, maka MOHONLAH DIHILANGKAN hanya kerana takut akan MURKA, AZAB ALLAH di 'sana' nanti.

SERAHLAH DIRI kepada ALLAH dalam APA sahaja yang berlaku kepada kamu. InshaALLAH, ALLAH akan mengembalikan kembali perasaan-perasaan kamu itu mengikut apa yang TERBAIK untuk kamu.

Percayalah, ALLAH TIDAK PERNAH menyiksa kamu kerana bukan itu tujuan kamu diciptakan.

ALLAH sentiasa merindui dan mencintai kamu, hamba-hambaNYA, lebih dari segala kehidupan yang ada di muka bumi ini.

ALLAH memberi perasaan-perasaan itu untuk memberi 'isyarat' CINTA dan KASIH SAYANG NYA untuk kamu KEMBALI kepada NYA. kembali tenang HANYA jika BERSAMANYA.

Jika masih belum ketemui 'keindahan' itu, sekurang-kurangnya kamu mendapat REDHA ALLAH kerana kamu MENGINGATI DIA dan BERNIAT HANYA KERANA DIA di setiap apa sahaja yang menimpa kamu.

Apakah yang lebih bernilai dari REDHA ALLAH? dari RAHMAT ALLAH? dari KETENANGAN daripada ALLAH? dari perasaan KEINDAHAN hanya dengan 'BERSAMA' ALLAH?

Insha ALLAH, kamu, kita semua akan ketemu ‘keindahan’ itu jika kerana ALLAH. percayalah…

سبحانك اللهم وبحمدك اشهد ان لااله إلاانت وأستغفرك وأتوب إليك

No comments:

Post a Comment